Cucur manis dimakan bersama serunding daging..nyum nyum!!
Salam semua....sy nak menunaikan janji dimana post yg lepas sy ada mention nak bagi resepi buat cucur manis... Tak tahulah sama ada u all suka ke tidak cucur manis ni. Cucur manis ni sy makan masa kecik2 dulu yg dibuat oleh makcik saudara sy. Rasanya sgt sedap, dah berkali2 sy cuba dan rasanya kali yg ke 5 mencuba kot baru sy dapat rasa spt yg saya rasa bertahun2 dulu.
Resepinya sgtla simple cuma tepung gandum, gula, kelapa yg telah diparut, sedikit garam dan serbuk penaik. Masukkan je semua bahan2 tadi dan bancuh dgn air. Kemudian panaskan minyak dan goreng.
Yang penting bancuhan jgn terlalu pekat dan tidak terlalu cair..agak2 je la asalkan boleh kaut dgn sudu.
Bahan-bahanya : Tepung gandum.
Untuk bahan dlm kurungan ni semuanya dipotong dadu.
(udang, bwg besar, ubi kentang, cili padi kalau suka pedas, sayur terpulang kcg panjang, kucai atau taugeh pun bole tp taugeh x payah potong ye)
Tumbuk sedikit ikan bilis dan cili masak..klu xde ikan bilis, masuk serbuk pati ikan bilis atau kiub ayam pun boleh
sedikit garam
masukkan sedikit tepung serbaguna (1 sudu besar)
bancuhan dgn air tu yg kena jaga ye agak2 tidak pekat supaya dpt hasil yg garing luar dalam, kalau pekat cucur kita lebih rasa tepung.
Ada orang kata kalau nak rasa rangup rangup tambah putih telur
ReplyDeletebetul!!! tp sy suka cairkan sikit bancuhan tepung tu je...
ReplyDelete